el kvtidskr sept 2006
Elektronisk kvartalstidskrift press stopp 1/12, 1/2, 1/5, 1/9
Nyhet: Prenumerera på tidskriften
Spara länken på ditt skrivbord! Be din Redaktör på Vårdentralen att länka tidskriften på din Vårdcentrals hemsida. Skriv ut på papper och läs när Du vill!
Tips och textbidrag (helst i Word, även bilder) till peter.olsson@nll.se
VÅRMÖTE I JOKKMOKK!
SFAM-BD planerar ett nationellt vårmöte 28-30 Mars -07 i Jokkmokk.
Tema blir ?Tips och Tricks? för vardagen samt försök till positionsbestämning av svensk allmänmedicin mot bl. a. sjukskrivning och ?svårförståeliga sjukdomar?.
Jokkmokk hoppas vi lockar mer än att avståndet hindrar. Vårvintern bjuder in till promenader till fots eller på skidor i vackert vinterlandskap i den värmande vårsolen. Det finns plats för 100-120 deltagare. Mer än så klarar inte Orten.
markus.beland@nll.se
NÄSTA-möte nr 2, 24/25 april 2006 på Fammi i Stockholm
Den 24 och 25 april 2006 var det dags för det andra mötet av NÄSTA, ett nätverk för ST-läkare inom allmänmedicin. Återigen träffades vi på Fammis lokaler i Stockholm, tyvärr med ett mindre antal deltagare än förra gången.
Efter en kort presentation och reflexion från höstmötet samt några rapporter från de lokala ST-grupperna, berättade journalisten Anders Åkerblom om tillvägagångssättet för hur en debattartikel skrivs, exempelvis till ?Dagens medicin? eller en större lokaltidning, nyttiga tips är i så fall att välja ut en så klar som möjligt avgränsad frågeställning, att ha en tydlig vinkel med klar fokus på ämnet samt att använda spännande och tilltalande formuleringar.
Eftermiddagen användes för att jämföra olika upplägg av ST-utbildningen, ST-läkare Monica Knudsen presenterade den norska ST-utbildningen (ett för många av oss mycket intrycksfullt upplägg, i Norge tillbringa man betydlig mera tid inom primärvården, man är så gott som bara ett år på randning), Monica informerade dessutom om ?Vasco da gama? rörelsen, ett nätverk av unga blivande allmänläkare från hela Europa. ST-läkare Ellen-Louise Kristensen berättade om ST i Danmark som föreföll vara ganska klart strukturerad med rätt klart avgränsade utbildningstillfällen och en utförlig portföljförande.
Sedan var det dags att jämföra olika ST-upplägg inom Sverige, med presentationer från Göteborg, Norrbotten, Skaraborgs län (Skövde) och Skåne (Kristianstad). Spännande hur olika uppläggen delvis kan se ut, även inom ett enda land, vi var överens om att alla säkert kunde få den ena och andra inspiration från de andras portföljerna!
Nöjesfaktorn hade också sin plats, efter en riklig och god middag hade planeringsgruppen ordnad med en spökvandring genom Gamla Stan, en rolig och spännande avslutning av en mycket givande och välfylld första dag!
Tisdagen den 25:e var slutligen reserverad för vidare diskussioner om hur det fortsatta arbetet med NÄSTA ska ser ut, t ex en precisare definition av våra mål (stöd och information till ST-läkare och nya kollegor, fortbildningsfunktion, starkare samarbet med resp evtl anknytning till SFAMs ST-råd). Vi pratade dessutom om möjligheter att rekrytera ännu flera kollegor från hela landet för nätverket för att uppnå bättre regional spridning och därmed ett bättre representationsfunktion. Även finansieringsmöjligheter för det fortsatta arbetet/ fortsatta möten var en punkt (finns samarbetspartner? EU-bidrag?). Vilka möjligheter har vi att styrka våran specialitet, kan nätverket fungera som ett sätt att intressera AT-läkare för allmänmedicin? Vi diskuterade dessa frågor i grupparbete.
Carina Wiklund introducerade föreslaget för den nya målbeskrivningen för ST i allmänmedicin, vilket också SFAMs ST-råd har befattat sig med. Föreslaget samt aktuella informationer kan läsas efter på SFAMs hemsida.
På eftermiddagen berättade Gösta Eliasson, allmänläkare och direktör på Fammi, och Annette Friström, allmänläkare, om deras synpunkter och erfarenheter om och med personlig ledarskap, Annette föreställde utvecklingsprogrammet ?LiV? (Ledarskap för läkare i vården, www.livutveckling.se) som ett verktyg av många andra som chansen att skaffa sig kunskap och inspiration om ledarskap.
Avslutningsvis var dessutom SFAMs nya ordförande Annika Eklund-Grönberg inbjuden, Annika informerade om SFAM och möjligheterna att engagera sig och påverka utvecklingen som ST.
Jag återvände hem med en del nya och intressanta intryck, mycket givande att träffa kollegor från andra delar av Sverige (och även andra länder) och byta ut erfarenheter! Nästa mötet planeras äga rum återigen i Stockholm under hösten, då kanske även med företrädare från Kalix, Luleås och Kirunas studierektorsområde?
Katja Warm
ST-läkare
Malmbergets VC
e intervju
Johanna Similä
Tyvärr har vi inte fått in svar från Johanna. Det får bli till december numret.
Till nästa nummer väntar vi även på intervjusvar från flera
Vi har försökt få e-intervju med Christer Nordenhäll om de nya mellancheferna i regionerna. Christer vill tillsvidare bara lite kort svara följande: (många chefer blir det)
Den nya organisationen med regionchefer inom primärvården är spännande. Här ges primärvården ett samlat ansvar för att vården ska fungera i samarbete med kommunen och sjukhusvården. Det är vad jag vet inte prövat någon annanstans i landet. Förhoppningsvis ska det få vårdkedjorna att fungera bättre. Den nya organisatioinen ger också ett ökat inflytande för distriktsläkarna i ledningen för primärvården genom att de regionala chefsläkarna ska ingå i divisionens ledningsgrupp. Arbetet för oss på det lokala planet blir nog mycket att få verksamheterna att bättre gå i takt vad gäller tex
palliativ vård, jourfrågor, läkemedel, rutiner mm.
Christer
Öppet brev om allmänmedicinens framtid .
Vid Distriktsläkarföreningens årsmöte uppträdde 3 politiker i olika sammanhang och debatterade primärvårdens bemanningsproblem och framtid. Det var Paul Håkansson från Sveriges Kommuner och Landsting, Ylva Johansson, Vård- och Äldreomsorgsminister och Maria Larsson som representant från ?Alliansen?, riksdagskvinna från Kd.
Samtliga avfärdade PROTOS avseende önskemålen om en nationell styrning, men i övrigt var de tämligen oense i viktiga frågor. Paul Håkansson markerade att han inte litade på allmänläkarnas kompetens och insikt i primärvårdens villkor, men bjöd in till samtal efter valet för att nå ett ?Handslag? om en samsyn. Maria Larsson lyfte fram entrepenörskapet som lösningen, de verksammas initiativkraft och Ylva Johansson vurmade för utbyggt deltagande av allmänläkare i äldrevården och hemsjukvården, och litade på landstingens förmåga att bygga vidare.
Landstingens misslyckanden
I vårt lilla land har vi genomfört nationell styrning, vilket samtliga makthavare undvek att beröra. Vi har en Hälso- och Sjukvårdslag och en Nationell Handlingsplan som antagits i stor politisk enighet. Vi har Lex Maria och vi har Lex Sara sedan flera år.
Den högspecialiserade vården har präglats av Landstingens oförmåga att handlägga densamma. Överallt har man ?tagit hem? avancerad sjukvård, vilket har hotat kvalitén, och lett till skapandet av en Nationell styrgrupp för att lösa detta.
Den svenska primärvården har präglats av svårigheter under många år. Allt fler underfinansierade verksamheter och arbetsuppgifter har lagts över och lett till problem med ?Dominoeffekter? ? slutar en läkare så slutar fler. Inga nya läkare kan träda in. Rekryteringen hotas. Patienterna drabbas.
Hertsö Vårdcentral i Luleå kan belysa detta. I mer än 5 år har den urholkats ? en läkar är kvar. Dr Hans-Åke Moberg är ?siste man i båten? och skriver:
??Förutsättningen för att jag ska kunna vara kvar är att jag får en bättre avgränsning än idag. För att lösa detta delar vi in vårdcentralen i fyra bitar. Jag får ansvar för Hertsö Lund med 1800 invånare, vilket blir 1500 viktade eftersom vi har en så ung befolkning. Övrig del av vårdcentralens befolkning får täckas av vikarier. Det ger också en rekryteringsfördel då vi till nya läkare och utbildningsläkare kan erbjuda ett avgränsat område i stället för ett arbete utan begränsningar??
Nationellt initiativ ? ny lagstiftning
Hur ser SKL, Socialdepartementet och ?Alliansen? på detta? Det borde vara dags att enas om en ny ?Nationell styrgrupp? med målet att utifrån en ny lag ? ?LEX MOBERG? ? skapa avgränsade uppdrag för läkaren som förutsättning för en patientcentrerad, säker allmänmedicinsk vård med kvalitet.
Robert S
Även läkare blir sjuka
Mikael Knutsson, ST-läkare i Gällivare som även engagerat sig fackligt presenterar en viktig och aktuell rapport om långtidssjukskrivna läkare i Norrbotten. Vår arbetsmiljö är arbetsgivarens ansvar men kollegialiteten är en avgörande komponent: läs rapporten: Även läkare blir sjuka
Här kommer två länkar med dels ett svar på en dabattartikel och dels ett längre om sjukdomsbegreppet. Fördjupar diskussionen för den som grubblar:
Svar på debatt-artikel av en grupp allmänmedicinare i Norrbotten
Människan som maskin eller sjukdom som process – vad har hänt med sjukkdomsbegreppet? (Tidssignal)
Personlig läkare
Från Ordbyte, SFAMs diskussionsforum på nätet har vi länkat några intressanta inlägg från Andreas Kasemo, ST-läkare i Halland.
Läkare för oberoende – inspirerande länkar:
Healthy skepticism
Peter Mansfield, australisk GP och eldsjäl bakom den kritiska
organisationen Healthy Skepticism http://www.healthyskepticism.org/
Dessutom några uppbyggliga länkar:
”Doctors can do something about poverty” 1998
http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/320/7226/1
”Joining together to combat poverty, 2000”
http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/320/7226/1
US: selling to the worried well
http://mondediplo.com/2006/05/16bigpharma
Glesbygdsmedicin www.glesbygdsmedicin.info
Vi har tidigare kritiserat obegripligheter och svårigheter i PAW och lönebesked. Många yngre kolleger har kommit med hårresande exempel på felaktigheter. En kollega har konstruerat ett eget excel-program för att ha kontroll. En fick under några månader ersättning som tandläkare, vilket är mycket bättre avtal och när det upptäcktes fick han allt avdrag på en lön.
Speciella problem verkar vara när man rycker in med kort varsel.
Varför kan man inte i PAW och lönebesked göra det klart vilka jourpass som ersatts eller hur mycket kompledighet de genererat?
Låter facket sig nöja med att det är datatekniska problem, vilket ju faktiskt helt enkelt inte kan vara sant. Eller?
ATL – kom med synpunkter!
Arbetstidslagen är en facklig knäckfråga. För små kliniker och glesbygdens vårdcentraler är det svårt att lösa. Det borde ju vara arbetsgivarens intresse att komma med lösning. Vi är väl knappast eniga som kår, det finns många motsatta intressen i denna svåra fråga.
Rapportera gärna och redovisa hur diskussionen framskrider!/Peter
BÖCKER LÄST
skicka dina egna lästips till vår tidskrift!
Den goda beröringen : Om kropp, hälsa, vård och litteratur
Författare: Merete Mazzarella
Förlag:Bokförlaget Forum
ISBN: 9137128981
Den finlands-svenska litteratur-professorn MM har i olika sammanhang kommit med viktiga synpunkter på sjukvården. Ofta har hon utgått från egna erfarenheter som patient och anhörig.
Hon placerar sjukvården i kultursfären, en avgörande poäng när man ska försöka förstå olika företeelser.
I analysen utnyttjar hon sin personliga känslighet. Allt för lättvindigt avfärdas dock den patientcentrerade metoden efter en enda kontakt med en företrädare som verkar ha missförstått essensen. Valet av titel kan förstås av hur fadern var mycket återhållsam med kroppslig beröring.
När det kommer till Mazzarellas eget specialområde litteraturen blir jag inte riktitgt klok på hennes metod, hon tar upp de böcker som kommit att bli något av litteraturintresserade medicinares ?kanon?.
De olika krav som författaren ställer på sjukvård och läkare är delvis divergerande och nog svåra att uppfylla. Man får försöka göra så gott man kan, ärligt och hederligt, även om det inte alltid motsvarar kraven.
Tidskriften Komma 2/06
Del 6 av Cecilias författarskola tar upp deklarationsråd för författare. Vad ska avhandlas i nästa avsnitt?
Dag Ståhle tar i en essä om konstnärstyper upp två av de författare jag läst i sommar, Kapuschinski och Harry Martinsson.
På resa med Herodotos
Författare: Ryszard Kapuscinski
Översättare: Anders Bodegård
ISBN: 9100105708
Vid arbete under enklare förhållanden utan tillgång till våra media blir det ofta mycket tid att läsa. Då får man ta det som finns och låna av varandra. Vid senaste uppdraget för ?Läkare utan gränser? i Darfur, Sudan, blev jag rekommenderad den lilla boken ?In the shadow of the sun? (översatt till svenska med titeln ?Ebenholts?(?). Särskilt minns jag beskrivningen av Afrikas doft. Senare har jag även läst ?Fotbollskriget?. Det har varit stora läsupplevelser på många plan.
Analysen av de länder jag besökt och även arbetat i som Liberia och Sudan var lysande. Beskrivningen av politiska skeenden utifrån iakttagelser bland de små måttens människor och inte i första hand de traditionella presskonferenserna tillrättalagda av de politiska ledarna. Han drabbas av malaria och även tubekulos. Berättelsen av behandlingen under enklast tänkbara behandling är distanserat humoristisk trots allvaret och speglar sjukvården.
När författaren nyligen besökte Sverige för lanseringen av sin senaste bok, han besökte även Kiruna och gruvan, blev jag bara tvungen att skaffa ?På resa med Herodotos?. Har tar verkligen utrikeskorrespondenten ett stort grepp!
I tidskriften Komma nr 6 nämnas att RK även skrivit poesi och att delar av hans verk blivit dramatiserade. Våra polska kolleger vet kanske om han är lika populär på hemmaplan det kan ju vara svårt att bli profet i sitt eget hemland.
I ?På resa med Herodotos?beskriver RK sin egen barnsliga nyfikenhet och hur han tröttnade på den politiska förljugenheten. Herodotos har följt honom på resor över världen. Han jämför och reflekterar över dagens krig och konflikter. Avgörande är en öppenhet gentemot andra folk och sedvänjor.
De konkreta sammanhangen blir utgångspunkt för förståelsen. Det förutsätter närvaro, att verkligen vara där och tala med många olika människor.
I avslutningen citeras en essä av TS Elliot (om Vergilius) som behandlar provinsialismen. Det får mig att tänka kring allmänmedicinens nischer, ex konsultationen, där vi nog kan vara provinsiella, inte bara i glesbygd.
Läs Kapuscinski, det är stor och lysande litteratur!
Harry Martinsson: Svärmare och harkrank
ISBN 91-7448-356-0
utgiven år1937
Märklig bok, vid 34 års ålder, beskriven som en poetisk naturskildring men också centrallyrisk om tillvarons grundfrågor.
Gör intressanta iakttagelser om skillnaden mellan ?vardande och kännande?, människans hjärnvolym ger ett medvetande och rättskänsla.
Tar kraftfullt ställning i samtidsfrågor och då speciellt mot den framväxande fascismen.
Det för vidare till nästa bok.
Skapelsens fullkomlighet och livets tragik : essäer
Författare: Georg Klein
ISBN: 9100107867
Det var Christer Peterssons recension av boken i Läkartidningen som väckte mitt intresse, om den meningssökande människan. Tidigare har jag endast sett Klein som stringent debattör i olika mest etiska frågor. Läsningen är spännande och motsägelsefull. Den fruktansvärda judiska erfarenheten, GK kom till Sverige från Ungern 1947, har satt sina spår. En viktig poäng bland Kleins teser är att vi svenskar är ?fredsskadade?, krig och konflikter är på något sätt ett normaltillstånd i historien och vi får svårt att känna igen ondskan när den visar sig. Det rättframma direkta sättet att framföra åsikter, ibland med elitistisk anstrykning, tvingar läsaren att ta ställning, även om man inte är överens med författaren i många frågor.
Förutom första delen om Leo Szilards tio budord, en ateist moraliska vägvisare uppfattar jag boken som ostrukturerad.
Ofta drar cancerforskaren Klein paralleller mellan molekylärbiologiska och sociala, politiska processer. Det blir ofta tänkvärt men stundtals riskabelt. Titeln är träffande!
Sven-Eric Liedman kommer till ett seminarium i Norrbotten i höst!
I skuggan av framtidenFörfattare: Sven-Eric Liedman
ISBN: 9100569542
Fantastiskt rik sammanställning av idehistorien i ljuset av moderniteten. För mig var det förra sommarens stora och viktigaste läsebok. Speciellt tänker jag på grunddragen i olika pedagogiska skolor, hur synen på kunskap och utbildning vuxit fram. Här finns mycket att tänka på när det gäller hur vi undervisar, utbildar och tränar kandidater, AT och ST-läkare och fortbildar oss själva.
Att se sig själv i andra
Författare: Sven-Eric Liedman
Förlag: Albert Bonniers förlag
ISBN: 9100574023
Idehistorisk essä om begreppet solidaritet. Radikal och uppfordrande!
(Nu önskar jag mig Owe Wikströms bok om medlidandet, Dostojevskis Sonja)
Ett oändligt äventyr -om människans kunskaper.
Författare: Sven-Eric Liedman.
ISBN 91-0-058093-7
Här har Liedman vidareutvecklat ett tema ur ?I skuggan av framtiden?. Vad är egentligen kunskap? Angreppssätten är många och kreativa, analyserna helt fria och infallsrika. (Herodotos nämns som en av många historiska referenser). De metaforer vi använder styr ofta vårt tänkande, t ex om kunskap som ett träd, förbjuden frukt eller som en resa längs en väg. Det är nog omöjligt att redogöra ens för de grundläggande trådarna kortfattat men Liedman hävdar att alla kunskaper i grunden är praktiska, att det är en grundläggande skillnad mellan information (i vårt IT-samhälle) och kunskap. Något olyckligt har vi på svenska valt ordet ?minne? för datorernas förråd av information, verkar tvivla på ?artificiell intelligens?. Betydelseskillnaden mellan kunskap, klokhet och visdom belyses. Kunskap är en process som tar tid.
Själv har jag läst boken med tanke på att jag ska genomföra en examen som examinator. Examinand är en jämnårig som bytt specialitet efter många år.
Hur ska jag kunna bedöma en annan kollegas kunskaper, vad skiljer subspecialisten från generalisten, vad är tillräckligt bra för att bli godkänd, hur bra är våra olika moment i examensprocessen på att bedöma detta? Det är nog viktigt att försöka behålla en självkritisk attityd inför denna närmast omöjliga uppgift!
Tyvärr kommer jag nog inte att kunna delta i seminariet med Liedman, men frågorna jag ville ställa är många: (Så fungerar stimulerande läsning)
*Är verkligen ?bildningen? en barriär mot ondskan?
*Tveksamheten inför det diffusa begreppet ?tyst kunskap? – är det inte risk att något svårgreppbart men viktigt förloras om det avvisas. Vi allmänmedicinare diskuterar ibland ?intuition? som något som kanske kan övas.
*Hur ser Liedman på den typ av ?traditionell kunskap? som jokkmokksförfattaren Yngve Ryd bl a sammanställt i ?Snö? och flera andra böcker om timmerhästen, att göra upp eld. Ryd har ju ställt sig frågan: Hur mycket kunskap kan en människa omfatta?
*Vår harmoniserade specialistutbildning är fem år lång. Någon har hävdat att det skulle räcka med tre år. Hur ska man se på det? Hur lång tid behöver en polsk kollega för att få tillräcklig kunskap för att självständigt kunna arbeta i vårt kulturspecifika fält? Hur avgör man det?
*Synpunkter på strukturen i den nya målbeskrivningen för allmänmedicin
*Hur har ide-historien behandlat motsättningen specialist-generalist. Hur ser Liedman på framtiden för generalister?
*Om alla kunskaper i grunden är praktiska: finns då utrymme för ett begrepp som ?kropps-empati? som skulle vara vår specifika färdighet? Användbar abstraktion eller ett stickspår? Är inte all empati av samma praktiska, kroppsligt sinnliga slag?
Afrikanen : porträtt av en farFörfattare: J.M.G. Le Clézio
Översättare: Ulla Bruncrona
Formgivare: Leif Thollander
Förlag: Elisabeth Grate Bokförlag
ISBN: 9197532819
Klassisk författare mest känd för romanen om Adam 1963. Född 1940.
Här ett koncentrerat och mycket gestaltat och ömsint porträtt av fadern som kom att utföra en mycket speciell läkargärning. Beskriver en kort men övergående lycklig tid i Nigeria.
Vi som varit i afrikansk landsbygd kan känna igen en hel del.
Sjukdomens mening. Det medicinska mötets fenomenologi och hermenutik.Författare: Fredrik Svenaeus
Förlag: Natur och Kultur
ISBN: 9127094596
Förordet är skrivet av Anna-Karin Furhoff som föreslog författaren att skriva en bok om bemötandets konst efter att ha läst hans avhandling om den medicinska praktikens filosofi.
Bokens språk är enkelt och inte svårtillgängligt. Det är inte någon metafysisk ?mening? eller dolda syften och mål som avses. Några citat:
?Den existentiella ångestens hemlöshet och sjukdomens hemlösa stämning är besläktade.? ?Att ?patologi? ursprungligen betyder läran om stämningarna är kanske en ledtråd för vår moderna medicin, när den tränger allt längre in i biologins mysterier.?
De inledande kapitlen känns mest genomarbetade. Begreppsapparaten blir ändå ofrånkomligt lite otymplig när man ska följa bl a Gadamers resonemang.
Vardagliga och konkreta patientfall illustrerar utmärkt. Avsnittet om berättelsen, den narrativa medicinen, exemplifieras med George Simenons ?Klockorna i Bicêtre?. En fruktad och framstående chefredaktör får en hjärnblödning. Svenaeus ser konst och filosofi som två olika perspektiv med olika möjligheter och förtjänster.
Viktiga ställningstaganden förs fram i avsnittet om etik. Patienten skall inte skuldbeläggas men har ansvar för tillfrisknandet!
Intressant är också den resonerande bibliografin. Så mycket mera stimulerande än de traditionella referenslistorna. Svenska allmänmedicinska referenser saknas.
Uthamn
författare: Fredrik Ahlfors.
ISBN91-975653-1-8
Författaren är en yngre kollega (röntgenolog?) som jag en gång hjälpte att få bort en rostig främmande kropp från cornea. Det var väl en flaga från en gammal spik som yrt upp och hakat fast vid röjning inför de ständiga reparationerna i de gamla husen på ön..
Bortskrapningen utfördes efter en lindrigt uttryckt våghalsig, riskfylld och smärtsam lokalbedövning.
Minst lika modigt är det att ge ut en roman, debut vid 37 års ålder, på eget förlag.
Så har nu mitt andningshål i tillvaron, Stenhamn en ö allra längst ut i Karlskrona Östra Skärgård, fått en litterär gestaltning. Det är svårt att bedöma de konstnärliga kvaliteterna när man läser om så välkända miljöer och personer. Fyren, utsiktstornet (efter den hemliga radarstationen), glasverandorna, den säregna naturen och inte minst skärgårdsgubbarna. Intrigen är realistiskt och koncentrerad. Av egen erfarenhet vet jag att ö-miljöns speciella geografiska isolering kan spetsa till människors relationer och känslor.
Det går ju en bro över till Utlängan där det denna sommar siktades en amerikansk fläckig drillsnäppa (?) som lockade tusentals ornitologer.
Kalla det vad fan du vill Marjaneh Bahktiari-?
ISBN 91-7037-196-7
Ännu en vackert utförd invandrarroman. Begåvat, humoristiskt och litterärt. Författaren lär vara socialantropolog. Henne lär vi nog få höra mera av!
KROPPSEMPATI Cecilia Rydings lic avhandling.
På avstånd och glest har jag kunnat följa Cecilias envisa arbete med begreppet kroppsempati. Carl-Edvard Rudebeck har varit handledare som vid så många intressanta projekt. Det är läkarens del i konsultationen och den diagnostiska processen som utforskas. Begreppet är en abstraktion i fenomenologisk tanketradition. Man provar nu att konkretiseras begreppet inspirerade av sjukgymnastisk (författaren som är engagerad allmänmedicinare är från början sjukgymnast) metodik och har testat på en grupp kolleger. Det är stort att försöka formulera en allmän teori, giltig oberoende av tid, kön, etnicitet, ekonomi utifrån en studie på sex kolleger i Stokholms innerstad! Frågan är om begreppet är fruktbart och användbart och om operationaliseringen verkligen fångar det vi kan mena när vi använder det. Går det att träna upp sin förmåga? Ska bli spännande att följa fortsättningen!
Om det är som S E Liedman hävdar att all kunskap är praktisk konkret så är det kanske inte så mycket som skiljer från det allmänna begrepet empati, särskilt när alltfler konsultationer handlar om existentiella problem?
sammanfattning av lic-avhandlingen om kroppsempati
För mera utförlig text och artiklar får man maila: cecilia.ryding@telia.com
Allmänmedicinska RESOR: http://www.allanpelch.dk/
|
Redaktör: peter olsson
Ansvarig för sidan: peter olsson
Senast ändrad: 2006-09-07 15:08